کروز کنترل چیست؟

blank

در یک تعریف کوتاه و جامع بیان داریم که کروز کنترل تعبیه شده در خودروهای تولید جدید این قابلیت را داراست تا  سرعت خودروی شما را در حالت ثابت نگه دارد و شرایطی را برای راننده ایجاد خواهد ساخت که به اندازه ای که می خواهد و توام با عدم دخالت عوامل خارجی، سرعت ماشینی که در حال کنترل آن است را در یک وضعیت معین نگه دارد. البته منظور از عوامل خارجی همان پدال گاز است. بدین ترتیب اگر در جاده‌ای طولانی و البته مستقیم در حال راندن می باشید، و کمکی ندارید یا به طور کلی تنها هستید و فشار رانندگی در یک مسیر طولانی شما را خسته کرده، کروز کنترل تنها گزینه موثر برای حل و یا بهبود این شرایط است. شما بدون اینکه نیاز باشد پدال گاز را دائما فشار دهید؛ به واسطه دکمه‌های جانبی سرعت خودرو را روی میزانی که خواست خودتان است، تنظیم خواهید کرد‌.

اجزای سیستم کروز کنترل

حال در این قسمت به منظور اینکه به طور کامل در باب نوع کارکرد این سیستم اطلاعات کافی در دست داشته باشید؛ با هر یک از اجزای آن در قالبی مجزا آشناییت خواهیم یافت:

  • واحد فرمان:

همانطور که از نام این قسمت بر می آید اصلی ترین کار را انجام می دهد و راننده به واسطه آن، این امکان را دارد تا فرمان خود را به خودرو انتقال دهد. در کروز کنترل این واحد که به اصطلاح کامَند ماژول هم خوانده می شود وظیفه تثبیت سرعت، افزایش یا کاهش و قطع و وصل را وابسته به نوع فرمان صادره دارد.

  • واحد کنترل الکتریکی :

قسمت بعدی هسته‌ ی مرکزی سیستم است که در ضمن کارکرد خود، شرایط تجزیه و تحلیل فرمان های صادره متعدد را به انجام می رساند.  البته وظایف آن به این مورد ختم نمی گردد و پردازش داده‌ها و اطلاعات در این سیستم را می توان به همین واحد کنترل الکتریکی نسبت داد. زمانی دستورات اجرایی خواهند گشت که هسته مرکزی آن ها را پردازش نماید.

  • عملگر :

و در آخر عملگر موظف است تا در زمان مقرر و بدون تخطی دریچه گاز را باز و بسته کند و سرعت را به گونه تنظیم نماید که مطابق با خواست راننده است. البته این عملگرها تنها یک نوع نیستند.

بیشتر بخوانید: اجاره خودرو با راننده

blank

انواع عملگرهای کروز کنترل

  • عملگرهای خلاء

  • عملگرهای الکتریکی

  • کروز کنترل بدون عملگر

بیشتر بخوانید: اجاره خودرو

کارکرد کروز کنترل

زمانی‌ که راننده  سیستم کروز کنترل را فعال می نماید؛ در نواحی سر بالایی و سر آشیبی و بعد زمانی وزش باد های شدید، سرعت تنظیم‌ شده با سیستم کروز دچار تغییر نخواهد گشت. توجه داشته باشید که این سیستم در سرعت‌ های پایین تر از ۴۰ تا ۵۰ کیلومتر فعال نمی گردد و بلا استفاده است.

وابسته به اینکه خودرو مورد استفاده تحت حمایت کدام شرکت تولید گشته، کروز کنترل در بخش های متفاوتی تعبیه می گردد. در تعدادی از خودروها دکمه‌ های کروز روی فرمان و در برخی دیگر بر دسته راهنما، دستی برف‌پاک‌کن یا به‌ شکل کاملا مجزا بر روی دسته ای اختصاصی روی فرمان نصب گشته است. برای غیرفعال نمودن کروزکنترل در خودروهای اتوماتیک باید پدال ترمز فشرده گردد و در خودروهای دنده‌ای باید پدال کلاچ به کار بیوفتد. این سیستم برای دست بکار شدن با تکیه بر ۴ دکمه مدیریت شرایط را به دست راننده می سپارد که ممکن است در خودرو های مختلف با نام متفاوتی درج گردد :

  • دکمهon/off:

بدون هیچ تعریفی از نام این دکمه بر می آید که وظیفه روشن و خاموش کردن کروز را عهده دار است.

  • دکمهset/accel:

اما این دکمه به جهت ثابت نگه داشتن سرعت خودرو و  ممانعت از تغییر آن در ضمن حرکت بکار گرفته می شود. بدین صورت اول سرعت خودرو را به مقدار دلخواه برسانید؛ بعد از آن با زدن دکمه set، برای ثبات بخشیدن به سرعت خودرو اقدام کنید. این دکمه در برخی از خودروها با علامت (+) نیز نشان داده می‌ شود و با هر بار فشردنش یک کیلومتر بر ساعت، به سرعت تنظیم‌شده خودرو اضافه می‌ گردد.

  • دکمهcost/decelerate:

این دکمه در بعضی از خودرو ها با علامت (–) قابل مشاهده است و با هر یکبار فشردن؛ از سرعت خودرو به میزان یک کیلومتر بر ساعت کاسته می شود.

  • دکمهresume:

در صورتی که در خودروهای اتوماتیک به کمک پدال ترمز و در خودروهای دنده‌ای به کمک پدال کلاچ، سیستم کروز کنترل را غیر فعال نمودید؛ مجددا با فشردن  دکمه resume امکان فعال گشتن مجدد را بدان می بخشید. در چنین شرایطی حالت خودرو وابسته به آخرین سرعت که در حافظه ذخیره گشته، بازیابی خواهد گشت.

  • دکمهcancel:

و اما این دکمه غیر فعال کننده، زمانی تعبیه خواهد گشت که خبری از فشار دادن پدال‌های ترمز و کلاچ برای غیر فعال نمودن سیستم کروز کنترل نباشد.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *