تویوتا، قدرتمندترین کمپانی خودروسازی در دنیا
شرکت خودروسازی تویوتا را می توان یکی از مشهورترین و برترین شرکت های خودروسازی در دنیا معرفی کرد. این شرکت، پیشتاز بر سایر تولید کنندگان خودرو بوده و جایگاه برتر را در صنعت خودروسازی از آن خود کرده است. تویوتا نه تنها در گذشته، بلکه در حال حاضر هم از بزرگترین کمپانی های خودرو در سطح جهان به شمار می آید. این شرکت توانسته رکورد خودروسازی را در 8 سال پیش بشکند. در سال 2014 بیشتر از ده میلیون خودرو از این شرکت به سراسر دنیا عرضه شد. هر کدام از شرکت های تولید کننده مرسدس بنز، هوندا، فورد، بی ام و، هیوندای و هوندا در رتبه پایین تری نسبت به کمپانی تویوتا قرار داشته و این نشان از قدرت بالای این شرکت عظیم دارد.

نقطه آغاز این شرکت
سال تاسیس و نقطه آغاز شرکت خودروسازی تویوتا بر میگردد به 96 سال پیش! تصورش را بکنید این شرکت، قدمتی نزدیک به 1 قرن دارد! آیا این قدمت برای نشان دادن عظمت و شکوه کمپانی تویوتا کافی نیست؟ کدام شرکت خودروسازی را سراغ دارید که قدمتی به این اندازه داشته باشد؟ حالا شرکت تویوتا با برخورداری از این قدمت دیرینه توانسته رتبه ای درخشان را در صنعت خودروسازی کسب نماید. البته در 96 سال پیش یعنی سال 1926، تویوتا کار خود را به عنوان شرکت خودروسازی آغاز نکرد؛ بلکه در آن زمان به عنوان کارخانه ریسندگی فعالیت داشت. مخترع ماشین بافندگی هم کسی نبود جز ساکیشی تویودا که در سال 1894 دست به اختراع این ماشین زد. دستگاه های نساجی و پارچه بافی هم در جمع اختراعات این شخص قرار گرفتند. حالا این شخص را به پدر انقلاب صنعتی ژاپن لقب داده اند.
آغازگر صنعت خودروسازی تویوتا
آغاز کننده شرکت خودروسازی تویوتا کیشیرو تویودا فرزند ساکیشی تویودا بود. این فرد، رشته مهندسی مکانیک را از دانشگاه توکیو فارغ التحصیل شد و در همان سالها در کارخانه پدری به فعالیت پرداخت. اولین عاملی که باعث شد تا کیشیرو به سمت صنعت خودروسازی کشیده شود و جرقه تولید در ذهن او روشن گردد؛ مشاهده خودروهای واقع در غرب دنیا یعنی آمریکا در هنگام سفر به این کشور بود. او پس از سفر به آمریکا، عزم خود را برای ورود به صنعت خودرو جزم کرد. در سال 1930 هم تحقیقات جامعی را در رابطه با موتورهای گازوئیلی به عمل آورد.
سال تاسیس شرکت خودروسازی تویوتا
سال 1926 را می توان نقطه آغاز تویوتا در نظر گرفت. اما سالی که کارخانه خودروسازی تویوتا در آن تاسیس شد، سال 1935 بود. یعنی درست 9 سال بعد. این کارخانه در کشور ژاپن تاسیس گردید و نام تویوتا موتورز را روی آن نهادند. بعد از آن کیشیرو، موسسه تحقیقاتی تویوتا را بنا گذاشت. چرا که وی علاقمند به تحقیق و پژوهش بود و در کنار تولید به تحقیقات خود در خصوص خودرو ادامه داد.
این فرد در سال 1941 به عنوان مدیر عامل شرکت تویوتا انتخاب شد. اما نتیجه تحقیقات، چیزی نبود جز افزایش دامنه اطلاعات و پیشرفت شگرف در صنعت خودروسازی. البته تویوتا بعدها تبدیل به بزرگترین شرکت خودروسازی در دنیا شد؛ چرا که در سالهای نخست فعالیت، اقداماتی را در جهت کپی خودروهای آمریکایی انجام میداد و بعد با ایجاد خلاقیت و کسب تجارب فراوان توانسته سکان تولید را به دست گیرد.
رتبه اول در صنعت خودروسازی
اینکه رتبه اول به شرکت خودروسازی تعلق گیرد، موضوع کم اهمیتی نیست. شرکت خودروسازی تویوتا توانسته صاحب این رتبه عالی شود. رتبه ای که به این آسانی به دست نیامده و نشان از تلاش ها و تحقیقات مستمر کیشیرو تویودا دارد. اما در سال 1998 تلاش های تویوتا برای تولید خودروهای هیبریدی نتیجه داد و این شرکت توانست در عرصه تولید و رقابت، قدرت خود را به تمام رقبا نشان دهد. موفقیت های تویوتا تمامی نداشت. 16 سال بعد یعنی در سال 2014 نخستین خودرو پیل سوختی تجاری را به دنیا عرضه نمود. این خودروها با گاز هیدروژن کار کرده و خروجی آب را در پی داشت. اکنون شرکت تویوتا توانسته صاحب برندهای معتبر دنیا از قبیل سایون، لکسوس، هینوموتورز، دایهاتسو و دینا شود.

بهره گیری از قواعد خاص مدیریتی
عوامل زیادی دست به دست هم دادند تا شرکت خودروسازی تویوتا بتواند جایگاه والایی را در صنعت خودرو کسب کند. یکی از عوامل مهم که بی تاثیر در پیشرفت این شرکت نبود، بهره گیری از اصول و قواعد خاص و متفاوت مدیریتی بود. این کمپانی در همان ابتدای راه از این اصول استفاده کرد و آن را همچنان ادامه داد. در حقیقت کیشیرو معتقد بود که همیشه جایی برای امید و بهبود اوضاع وجود دارد و نباید هیچگاه کامل ناامید شد. این اندیشه مثبت باعث شد تا تویوتا در جایی قرار گیرد که حالا آن را می بینیم.
همچنین کیشیرو موسس شرکت خودروسازی تویوتا عقیده داشت که در کنار نیروهای انسانی، باید ماشین آلات و تجهیزات نیز کار کنند. ادغام نیروهای انسانی و تجهیزات اتوماتیک، باعث ایجاد ارزش افزوده شده و مانع از اتلاف هزینه و وقت خواهد شد. همه این تفکرات مثبت و ارزشمند باعث شدند تا تویوتا روز به روز پیشرفت بیشتری را در کار خود حاصل نماید.
ادامه دهنده صنعت خودروسازی تویوتا
بعد از درگذشت کیشیرو تویودا در سال 1952، جایگزین بعدی پسرعموی او یعنی ایجی تویودا بود. شاید به زعم همه این تغییر در مدیریت می توانست ضربه های سهمناکی را به کمپانی تویوتا وارد سازد؛ اما اینطور نبود. چرا که ایجی نیز از هوش و استعداد زیادی برخوردار بود و توانست گام های بزرگی در راستای توسعه شرکت بردارد. این فرد اقدامات متعددی را برای پیشرفت هر چه سریع تر کمپانی تویوتا انجام داد. یکی از اقدامات او ملاقات با مسئولان شرکت فورد بود. نتیجه این ملاقات هم چیزی نبود جز تولیدات مدرن و کاهش هزینه ها.
تویوتا، همچنان در راس شرکت های خودروسازی
بعد از گذشت سالها از تاسیس شرکت خودروسازی تویوتا، نام این شرکت، همچنان در اوج می درخشد. حالا این کمپانی توانسته جایگاه درخشان خود را حفظ کرده و در زمینه تولید خودروهای بهینه، موثر عمل کند. خیلی از تولیدات این شرکت، حتی خودروهایی که در 20 سال پیش تولید شده بودند، هم اکنون در سراسر دنیا استفاده شده و کیفیت بی نظیری را به همراه دارند. ضمن اینکه استهلاک این خودروها نیز بسیار پایین بوده و این یکی دیگر از نقاط قوت خودروهای تویوتاست.