اصول اولیه تعمیر و عیب یابی جلوبندی ماشین که هر رانندهای لازم است بداند، به نگهداری بهتر خودرو و حفظ سلامت آن کمک میکند. جلوبندی بخش مشترک و مهم در تمام خودروها است و از اجزای جدایی ناپذیر خودرو است. این بخش از خودرو که از اجزای مختلفی تشکیل شده هم مانند دیگر قسمتهای خودرو به مرور زمان دچار مشکل و خرابی میشود که اگر به موقع برای رفع آنها اقدام نشود، در نهایت باعث یک خرابی اساسی در خودرو و صرف هزینه بالا برای تعمیر آن میشود. به منظور مراقبت از این بخش خودرو ابتدا باید با مشکلات رایج و عیب یابی آن آشنا باشید و سپس اقدام به تعمیر و رفع این مشکلات کنید. با ما همراه باشید تا برخی از مشکلات رایج و روشهای تعمیر آنها را بررسی کنیم.
معرفی سیستم جلوبندی
جلوبندی خودروها تشکیل شده از سیستم تعلیق خودرو است و این بخش از اتصالات مختلفی تشکیل شده که 4 چرخ خودرو را هماهنگ نگه میدارند. سواری نرم و کنترل خودرو در سطح جاده از جمله وظایف سیستم تعیق و جلوبندی است. همچنین هدایت خودرو و کنترل جهت آن در مسیر که با کمک فرمان انجام میشود، بخشی از سیستم جلوبندی است. فرمان، دنده، ترمز، پیستون و… از اجزای این سیستم هستند.
تشخیص مشکلات سیستم جلوبندی
برای عیب یابی سیستم جلوبندی باید وظیفه هر بخش از این سیستم را در نظر بگیرید و سپس براساس بررسی عملکرد سیستم، مشکل در هر کدام از قطعات را شناسایی کنید. اگر همه قطعات سیستم جلوبندی سالم بوده و بدون ایرد کار کنند، خودرو بدون هیچ مشکلی حرکت خواهد کرد اما در صورتی که هر کدام ازین قطعات با مشکل مواجه شوند، نشانهای خرابی آن در عملکرد خودرو مشخص میشود.
بنابراین بهترین راه عیب یابی خودرو، توجه به علائم و نشانههایی است که حین رانندگی بروز میکنند. برای مثال اگر حین رانندگی فرمان به درستی عمل نکند، این مشکل در کنترل فرمان و چرخش خودرو سر پیچها مشخص میشود. به علاوه برای عیب یابی خودرو و سیستم جلوبندی میتوان از معاینات فنی هم استفاده کرد. در معاینه فنی نشانههایی مانند سوت زدن یا لرزش فرمان، عدم امکان کنترل آن با دست و بسیاری موارد دیگر بررسی میشود تا جلوبندی عیب یابی شود و مشکلات آن به موقع برطرف شوند.
نشانههای خرابی سیستم جلوبندی
از مهمترین نشانههای خرابی و مشکل در سیستم جلوبندی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شل بودن و بازی کردن فرمان حتی در مسیر مستقیم
- پرش یا شیرجه بیش از اندازه خودرو روی دست اندازها
- متمایل شدن خودرو به سمت چپ یا راست حین توقف
- صدای جیر جیر، تق تق یا احساس کوبیده شدن فرمان حین رانندگی
- لرزش حین سواری و حرکت خودرو و ناآرامی اتاق خودرو
روشهای عیب یابی سیستم جلوبندی
به منظور عیب یابی سیستم جلوبندی چه توسط مالک و چه در معاینات فنی روشهای مختلفی وجود دارد که از رایجترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تست پرش
تست پرش اولین روش عیب یابی جلوبندی خودرو است. برای انجام این تست کافی است زمانی که ماشین پارک شده آن را به سمت بالا یا پایین فشار داده و ناگهان رها کنید. در حالت سلامت خودرو با انجام این کار خودرو پس از 2 بار پرش ثابت میشود اما اگر تکانها ادامه پیدا کنند، نشان از خرابی سیستم جلوبندی است.
- بررسی میزان سایش لاستیکها
بررسی سایش لاستیکها از دیگر روشهای عیب یابی خودرو و سیستم جلوبندی است. برای این بررسی تایرهای جلو را با جک دستی بالا آورده و میزان ساییدگی تایرها را بررسی کنید. ساییدگی بیش از اندازه نشان از خرابی سیستم جلوبندی و بروز مشکل در آن است.
- بررسی شل بودن چرخها
در صورتی که چرخها در مسیر خود شل باشند و با تلاش برای چپ و راست کردن آنها این اتفاق غیرعادی انجام شود، سیستم جلوبندی مشکل داشته و باید اتصالات آن تعمیر شود. در صورت مشاهده این مشکل در عیب یابی باید، اتصالات را بررسی و باز کرد و سپس قطعات سیستم را بررسی کرد.
- بررسی نشتی روغن
نشتی روغن یکی دیگر از نشانههای مشکل در سیستم جلوبندی است و با بررسی آن میتوان سیستم را عیب یابی کرد و تعمیر خودرو را به موقع انجام داد. به منظور بررسی این مشکل خودرو را مدتی در جایی پارک کنید و سپس زیر آن را به منظور بررسی وجود روغن مشاهده کنید. روغن نارنجی یا کهربایی همراه با بوی سوختگی، نشتی از سیستم هیدرولیک است و این موضوع نشان دهنده خرابی فنرها یا فرسودگی بخشی از آنهاست.
اجاره خودرو |